Zece porunci pentru sănătatea trupului și sufletului
1. HRĂNEŞTE-TE SĂNĂTOS:
"Ferice de tine ţară ... ai cărei voievozi mănâncă la vreme potrivită ca să-şi întărească puterile." (Eclesiast 10:17).
Nutriţia este unul dintre cele mai importante elemente pentru păstrarea sănătăţii. O atitudine corectă referitor la nutriţie se poate lua numai pe fundamente biblice. Acestea sunt confirmate azi de cercetările ştiinţifice. Alimentaţia vegetariană a fost alimentaţia iniţială la crearea omului şi a fost confirmată după căderea în păcat. Dieta corectă ar trebui să ţină cont de următoarele recomandări:
- reduceţi consumul de grăsimi (în special de origine animală) şi colesterol. Alegeţi alimentele cu un conţinut relativ scăzut în aceste substanţe, cum sunt: legumele, fructele, cerealele şi produse lactate sărace în grăsimi; folosiţi metode de preparare a alimentelor ce adaugă puţină grăsime sau deloc;
- atingeţi şi menţineţi greutatea corporală ideală (în acest sens reduceţi grăsimile şi zaharurile din alimentaţie şi creşteţi activitatea fizică);
- măriţi consumul de carbohidraţi (glucide) compuşi şi fibre (cereale integrale, legume, leguminoase şi fructe);
- reduceţi sarea din alimentaţie;
- reduceţi consumul de zahăr ca atare şi preparatele cu zahăr (dulceaţă, prăjituri, sucuri carbogazoase, îngheţată, etc.)
- mâncaţi la ore regulate şi nimic între mese (2-3 mese pe zi sunt suficiente);
- apa se consumă între mese (cu cel puţin jumătate de oră înainte de masă şi la 1-2 ore după masă);
- consumaţi la fiecare masă crudităţi (fructe sau zarzavaturi);
- excludeţi prepararea alimentelor prin prăjire în grăsimi şi în general
excludeţi alimentele care conţin grăsimi tratate termic;
- nu consumaţi carne, alimente cu coloranţi sintetice sau arome sintetice şi nici condimente puternice (muştar, oţet, ardei iute, piper, scorţişoară, cuişoare, etc).
2. NU GUSTA şi NU COMERCIALIZA DROGURI SAU SUBSTANŢE CU EFECT ASEMĂNĂTOR (Alcool, tutun, cafea, băuturi răcoritoare cu cafeină).
Drogul este o substanţă care introdusă în organism produce o senzaţie plăcută şi care crează dependenţă în sensul că, pentru a menţine senzaţia de bine persoana care l-a folosit simte necesitatea de a continua folosirea lui şi de a creşte treptat dozele folosite.
Datorită acestui efect de a crea dependenţă în categoria drogurilor se încadrează şi alcoolul, cafeaua, tutunul, cât şi unele medicamente (cum ar fi somniferele, anxiolitice) Folosirea lor pe termen lung (situaţie aproape imposibil de evitat datorită apariţiei dependenţei) duce la nenumărate boli (cancere, boli cardiovasculare, ciroză, ulcer gastric, nevroze) şi la degradarea treptată fizică şi psihică ajungându-se adesea în situaţii grave ireversibile.
3. FII ACTIV ŞI COMBINĂ ACTIVITATEA INTELECTUALĂ CU CEA FIZICĂ
Ca şi la orice maşină nefolosită care rugineşte datorită inactivităţii şi organismul uman are nevoie de activitate armonioasă pentru a-şi menţine calităţile. Mişcarea este legea vieţii. O activitate fizică în aer liber asociată unei munci intelectuale este de mare folos pentru prelungirea până la vârste înaintate a capacităţilor fizice şi intelectuale şi a utilităţii noastre pentru familie şi societate.
4. FĂ-ŢI UN PROGRAM DE ACTIVITATE ŞI ODIHNĂ ORDONAT ŞI ECHILIBRAT ŞI RESPECTĂ-L CU CONŞTINCIOZITATE
Odihna este la fel de importantă ca şi activitatea pentru o viaţă lungă şi folositoare. Odihna include un număr de ore de somn zilnice variabil cu vârsta (20 ore la sugarul mic, 10 ore la copiii preşcolari şi şcolarii mici, 8 ore la adulţii tineri şi 5-6 ore la bătrâni), dar şi aşa numita odihnă activă, care înseamnă o schimbare a programului cu o altă activitate, cât şi recrearea în mijlocul naturii (plimbări, excursii, sport, dar nu sub formă de competiţii care implică un stress nociv pentru organism).
5. ÎNTREŢINE CURĂŢENIA CORPULUI, HAINELOR, CASEI ŞI MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR. NU POLUA ŞI EVITĂ SĂ TRĂIEŞTI ÎNTR-UN MEDIU POLUAT
Igiena este un element esenţial pentru prevenirea unui mare număr de boli grave, uneori chiar mortale. Respectarea regulilor de igienă ocroteşte atât persoana care le respectă, cât şi persoanele din jur. Atunci când nu poţi schimba starea de poluare a mediului în care trăieşti soluţia ideală, în măsura în care este posibilă este schimbarea acelui mediu cu un altul mai bun.
6. FOLOSEŞTE MEDICAMENTE DOAR LA INDICAŢIA MEDICILOR BINE PREGĂTIŢI
Aproape toate (dacă nu toate) medicamentele au efecte adverse, sau efecte secundare nedorite, unele foarte grave. Foarte multe persoane folosesc medicamente fără indicaţia medicului, deseori pentru suferinţe care se vindecă singure sau pentru suferinţe pentru care ajung în cele din urmă tot la medic, unde se constată că medicamentele au fost luate cu indicaţie greşită sau în doze necorespunzătoare. Regretabil că există şi mulţi medici care indică medicamente fără o justificare clară şi astfel bolnavii sunt expuşi la riscul efectelor secundare fără rost. În general un medic bine pregătit nu prescrie multe feluri de medicamente (rareori ajunge la 5 medicamente pe o reţetă) şi el dă indicaţii foarte clare bolnavului cu privire la doze, la durata tratamentului şi la controarele periodice pe care bolnavul cronic trebuie să le respecte.
7. IUBEŞTE FAMILIA ŞI DOVEDEŞTE ACEASTĂ IUBIRE PRIN CUVINTE ŞI FAPTE
Dragostea şi armonia în familie, relaţiile plăcute dintre soţi şi dintre părinţi şi copii dau echilibru şi linişte sufletească şi contribuie mult la păstrarea sănătăţii fizice şi psihice a tuturor membrilor familiei. Această afectţiune şi simpatie reciprocă se exprimă prin cuvinte plăcute şi tonuri plăcute, de care nu trebuie să facem economie, dar şi prin fapte pe măsură. Aceasta va exclude relaţiile sexuale extraconjugale, va exclude cheltuirea banilor fără consfătuire reciprocă şi va face ca familia să-şi petreacă cât mai mult din timpul liber disponibil împreună.
8. AJUTĂ-ŢI SEMENII ÎN NECAZ
"Este mai ferice să dai decât să primeşti." (Faptele Ap.20:35 u.p.)
Satisfacţia pe care o ai când vezi rezultatul muncii tale în folosul altor persoane, va întrece cu mult pierderea materială suferită.
9. TEME-TE DE DUMNEZEU, PĂZEŞTE PORUNCILE LUI şi PRIMEŞTE CREDINŢA LUI ISUS
"Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om", spune înţeleptul Solomon. Ascultarea de Legea divină ne fereşte de urmări rele aici pe pământ, ne dă făgăduinţa unei vieţi lungi pe pământ şi o viaţă nesfârşită viitoare. Credinţa lui Isus ne face capabili să ascultăm de poruncile Legii lui Dumnezeu întipărindu-le în inimile noastre
10. PĂSTREAZĂ O LEGĂTURĂ CONTINUĂ CU DUMNEZEU PRIN RUGĂCIUNE
Dumnezeu ne-a dat privilegiul să putem discuta cu El prin rugăciune. Putem să-I prezentăm Lui toate cererile noastre şi apoi să mergem la datoriile noastre zilnice încrezători că Dumnezeul Cel Atotputernic ne călăuzeşte şi ne ocroteşte. S-ar putea ca răspunsul Lui să nu fie întocmai cum l-am cerut noi, sau s-ar putea ca acest răspuns să întârzie, însă vom şti că în orice necaz sau greutate, El este cu noi şi ne va da toate cum ştie El că este mai bine pentru noi. Cu această asigurare în inimile noastre putem merge înainte prin toate greutăţile vieţii ştiind că viaţa noastră este în mâna Lui.